Suvremeni ples

Ako je moderni balet reakcija na klasični balet, suvremeni ples je odbacivanje ikakvih pravila i kontinuirani istraživački rad u potrazi za novim jezikom kroz pokret i ples. Drugim riječima: suvremeni ples možemo opisati kao vrstu plesa i izvedbenu disciplinu koja je stilski fleksibilna, ne drži se čvrsto zadanih granica ili određenih plesnih stilova, a obuhvaća plesnu praksu od druge polovice 20. stoljeća pa sve do danas.

Njegov izravni prethodnik je moderni ples, nastao kao reakcija na balet i njegova stroga pravila i virtuoznost. Naime, krajem 19. stoljeća pojedini su plesači počeli istraživati nove načine kretanja i pokrenuli svojevrsnu pobunu protiv baleta. Osim baletnih plesnih pokreta, odbacili su i špice, kostime, scenografiju, teme… Moderni se ples okreće prikazivanju emocija, a neke od tema kojima se u početku bavio su mitologija, povijest, kultura i običaji raznih zemalja.

Najutjecajnijim začetnicima modernog plesa smatraju se Isadora Duncan, Ruth St. Denis,  Loie Fuller i Rudolf Laban koji su rušeći do tada postojeća, stvarali vlastita pravila. Svatko od njih razvijao je i podučavao vlastitu specifičnu plesnu tehniku, a iz njihovih je škola proizašla sljedeća generacija inovatora – Mary Wigman, Martha Graham, Doris Humphrey i mnogi drugi. Oni su, pak, obrazovali tzv. treću generaciju ili treći val modernog plesa, čiji su istaknuti predstavnici  José Limón i Merce Cunningham kojeg neki teoretičari smatraju ocem suvremenog plesa. U 60-ima i 70-ima djelovala je nova generacija inovatora poput Trishe Brown, Lucinde Childs, Meredith Monk, Stevea Paxtona, Yvonne Rainer i Twyle Tharp koji su neko vrijeme bili okupljeni u kolektivu Judson Dance Theatre u New Yorku.

I dok je moderni ples nastao kao izravna pobuna u odnosu na balet, suvremeni ples inspiraciju nalazi jednako u prirodnim ili svakodnevnim kretanjima tijela, kao i u baletu te raznim tehnikama modernog plesa, ali i mnogim drugim vrstama poput jazza, različitih street stilova, tradicionalnih plesova itd. Uz to, suvremeni ples za razliku od modernog plesa i baleta ima puno opušteniji odnos s glazbom – izvodi se na vrlo različite glazbene stilove ili se izvodi bez glazbe.

Među poznatijim koreografima suvremenog plesa su Anne Teresa De Keersmaeker, Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui, Jérôme Bel… Danas neki koreografi suvremenog plesa kroz svoje koreografije pričaju priče, neki se bave apstrakcijom, neki improvizacijom… Suvremeni ples se kontinuirano razvija i redefinira svoje vlastito značenje.

U Hrvatskoj danas suvremeni ples možete studirati na Akademiji dramske umjetnosti, a osnovne i srednje škole za suvremeni ples postoje u nekoliko gradova. Jedna od najstarijih je Škola suvremenog plesa Ane Maletić, koju je 1932. godine u Zagrebu osnovala Ana Maletić, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, učenica Rudolfa von Labana. Od 1983. godine se u Hrvatskoj održava međunarodni festival Tjedan suvremenog plesa.

POVEZANA ZANIMANJA